Keskiviikolle olin suunnitellut takaaleikkausharjoituksen, mutta kun treeneihin pääsi vain kolme koirakkoa, tehtiin sitten ex tempore -rata (summittainen, jälkeenpäin piirretty kuva alla). Ainakin kaikki pääsivät tekemään :)

Yleisiä huomioita:
Paikallaan valssaamisesta en keksi yhtään hyvää puolta (jos joku keksii, niin valaiskaa ;)). Ensinnäkin oma liike pysähtyy ja joutuu lähtemään taas uudelleen liikkeelle. Toiseksi koiran vauhtikin töksähtää. Kolmanneksi koiraa viedään esteeltä toiselle liikkeellä eli koira ei todellakaan tiedä ajoissa, mihin mennä. Neljänneksi liikkuvalla valssilla voittaa ainakin kaksi metriä, joten ei edes tule niin kiire!

Koskaan agilityradalla ei pidä luovuttaa, ei edes ennen viimeistä estettä! Pipsan ja Pennin viimeinen rata olisi ollut nolla, jos Pipsa olisi vielä tehnyt ihan ihan kaikkensa saadakseen Pennin oikeaan päähän putkea. Tätä itse asiassa mietin vasta jälkeenpäin, joten siellä ei tullut sanottua. Vaikka Penni ei katsonutkaan siinä kohtaa taakseen, se varmasti olisi ylikorostuneesta liikkeestä ja äänestä kääntynyt lopulta.

Esteillä, jotka vaatii koiran itsenäistä menoa (esim. keppien sisäänmeno), ei ohjaaja saa tehdä mitään ylimääräistä. Ei näyttää kädellä, ei tehdä äkkinäisiä liikkeitä eikä toisaalta jäädä liian taaksekaan, jolloin koira voi luulla, että meni väärin, kun mamma ei tulekaan mukana. Kaikille kolmelle mukanaolleelle sopi selvästi parhaiten se, että ohjaaja vaan käski kepit ja sitten käveli mukana n. ½ keppiväliä edellä. Totta kai koiria voi ja pitääkin opettaa kestämään kaikenlaista kepeillä, mutta tässä vaiheessa etsitään niitä oikeita suorituksia, joista päästään palkkaamaan :)

Penni teki monta oikein hienoa pätkää. Varsinkin kaksi viimeistä rataa olivat hienoa katseltavaa ("yhden virheen hyllyjä" - edes rimat eivät putoilleet!). Myös Pipsan mahdottomana pitämät liikkuvat valssit parantuivat loppua kohden huomattavasti. Pitää vaan luottaa koiraan mutta myös itseen! Lisäksi kaikki mahdolliset hetket saada etumatkaa pitää yrittää käyttää hyväksi. A:lta lähtiessä ja samoin myös loppusuoralla uskoisin, että Pipsan jaloista olisi vielä löytynyt tehoja, jos olisit vaan kerta kaikkiaan päättänyt ehtiväsi. Kontaktit sujui hienosti, kepit alun sähläyksen jälkeen myöskin. Myös Pennin käännökset pysyivät pieninä eikä vääriä esteitä em. kohtia lukuunottamatta niinkään tullut.

Vilman kontaktit olivat vähän hitaat, ts. jäi liian ylös. Mietittiin, että riittäisi varmaan, jos Lotta sanoisi käskyn myöhemmin. Keinulla taas Vilmalla meni hermot, kun käsky tuli liian aikaisin eikä keinu laskenutkaan. Onneksi saatiin kuitenkin se vielä menemään hyvin. Täytyy varmaan harjoitella kontakteja vielä yksittäisenä vauhdikkaasti, jotta saataisiin optimaalinen suoritus (täysillä kontaktille). Lotta teki esimerkillisen upeita liikkuvia valsseja joka kerta 15-16-välissä! Putkelta tullessa unohtui pari kertaa kutsua koiraa ja Vilma karkasi puomille. Vilman käännökset muuten on tosi hyvät, pitää vaan muistaa ajoissa kertoa, mihin mennään :) Renkaan kanssa oli ongelmia, kun aidalta sille tuli liian tiukka kulma (Vilma ehti katsoa puomia, jäi vähän selän taakse ja tuli sieltä tosi huonossa kulmassa). Suoraan putkelta tultaessa ongelmia ei ollut. Ja noin vaikeita kulmia renkaalle ei kisoissa ole, joten hyvin mielin odotan huomista :)

Tuulan liikkuminen parantuu koko ajan lisää. Nyt ekalla kierroksella oli jo parempi kuin on ollut, jälkimmäisillä kierroksilla vielä parani lisää! Kun Netti kerran kääntyy NIIN helposti ja tulee niin hyvin mukana, sitä pitää ehdottomasti käyttää hyväksi. Eli vekitykset, liioitellut viennit jne on turhia Netin tapauksessa, vaikka joillekin koirille ne on välttämättömiä. Netille riittää kun sanoo "Netti täällä aita" tms. Varsinkin putkille menot suoristuivat = nopeutuivat huimasti. Valssi 15-16-välissä onnistui ihan hyvin, yhdellä kerralla Tuula olisi saanut vielä lisää etumatkaa, jos olisi lähtenyt painelemaan heti Netin mentyä putkeen. Viimeisellä kierroksella oli ilmassa vähän hermostuneisuuden tuntua, joten siinä meni pari kohtaa sähläykseksi. Mutta rengas meni taas upeasti, kohta voidaan jo unohtaa siinä ollut ongelma :D Samoin Tuulalla alkaa mun mielestä näkyä yleinen rentoutuminen menemisessä, mikä tietenkin näkyy nopeampana vauhtina :) Korjaa, jos olen väärässä näistä fiiliksistä...

Ensi viikolla Tiina vetää treenit, mä huilaan yhden viikon. Pitäkää hauskaa!
1335221.jpg