Viime sunnuntaina oli siis Vappu Alatalon motivointikurssi. Oli tosi mielenkiintoinen päivä, niin luennon kuin itse treenienkin kannalta. Laitan tähän nyt jotain muistiinpanoja, jotka mulle oli erityisen hyödyllisiä:

·  Koira ei saa kieltäytyä palkasta eli jos se ei halua repiä, niin ei luovuteta vaan innostetaan se leikkiin. Jos se ei halua ollenkaan, niin laitetaan se tauolle ja leikitään toisen koiran kanssa   (paitsi jos koiralle tilanteesta poispääsy on palkka)

·  treenin aluks tehdään pari helppoa juttua, sitten 1-2 vaikeeta ja sitten taas helppoa

·  eikä 10 peräkkäin vaikeeta keppikulmaa, jolloin koiran mielestä on ihan mälsää kun ei osaa ja samaa vaan hinkataan

 ·  Vaikka koiralla ois kuin hyvä moottori, ei saa tehdä kuin 1-5 toistoa mut voi pitää tauon, tehdä jotain muuta ja sit kokeilla taas, esim. 3 toistoa keppejä, sit tauko tai putkea tai jotain muuta ja sit taas. Eihän koira siitä nopeudu, että tehdään toistoja, päinvastoin se vaan väsyy.

· Viettikestävyyttä treeniin saa vaihtamalla treenin aikana palkkaa. Jos narupallo on paras lelu ja patukka toiseksi paras, niin aloitetaan patukalla, kun koiralla on muutenkin kierroksia alussa. Kun se alkaisi muuten hiipua, niin taiotaan taskusta narupallo ja sit se jaksaakin vielä vähän aikaa! Samalla huonomman palkan arvo nousee, koska sen jälkeen tulee parempi

 

Lyytin vuorolla sanoin, että se ei kestä kun mä mokaan, joten lavastettiin tilanne, jossa mä mokaan. Laitoin Lyytin putkeen, tein vääräaikaisen pakkovalssin ja se hyppäsi esteen väärinpäin, kävi leluun kiinni eikä huomannut mitään. Toisella kerralla palkkasin esteen kohdalla, kolmannella kerralla tehtiin koko kuvio ja Vappu sanoi: "Ekalla kerralla sä mokasit ja koira oli ihan onnellinen. Tokalla kerralla näytettiin sille, mitä haluttiin sen tekevän ja samalla sulle. Kolmannella kerralla se meni täydellisesti."

Eli Lyyti ei sit ottanutkaan yhtään painetta :D Tässä video tapauksesta http://www.youtube.com/watch?v=dvcZ4KgoBjw

 

Muistiinpanot tästä:

 Ei mun tarvii pystyä tekemään koko rataa heti ilman virheitä vaan parempi treenata vaikeet kuviot pätkinä. Koira oppii, mä opin, kumpikaan ei mokaa ja molemmat pysyy hyvällä tuulella. Ratatreeniä voi sitten tehdä helpommalla radalla tai pätkien jälkeen.

  palkka vaihtelevasti ja yllättävästi aina eri kohdasta rataa ja mieluiten avustajalta à Lyyti ei tiedä, mistä palkka tulee à juoksee koko radan nopeammin?

  jos koira hidastaa vaikeisiin kiemuroihin, pitää palkata kiemuroista ja sitten väliin aina vauhtipätkää

  jos jättää koiran väärin lähtöön ja joutuu korjaamaan, niin herkkä koira voi ottaa siitäkin itseensä eli ohjaajan pitää a) jättää koira ajatuksen kanssa, b) jos joutuu korjaamaan, niin ainakin palkkaa koiran kunnolla

 

Sitten valitin kontaktien hitaudesta ja sitä harjoiteltiin pentutreenillä eli maassa olevan lankun päällä juoksemisella. Tätä voidaan jatkaa kotona pentu-A:lla laittamalla se maahan! Lisäksi etutassun laittaminen maahan hitaasti kertoo siitä, että Lyyti ei oo 100 % varma siitä, mitä sen pitäisi tehdä, joten lisää vaan loppuasentotreeniä. Ja kontakteja voi myös treenata avustajan ja etupalkan kanssa, tätä tehtiin myös vähän. Video siitä: http://www.youtube.com/watch?v=GdS3_SiScoA

 

Tänään oli vuorossa talvikauden eka kerta Jennan treenejä. Oli varmaan parhaat treenit sitten toukokuun. Lyyti oli ihana, aikaa oli 15 min / koira ja Jenna on niin huippukouluttaja :-) Tällaista rataa tehtiin:

a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/316110_10150346029654169_739479168_7766926_1573614206_n.jpg

Sunnuntain ohjeet muistaen en yrittänytkään tehdä pitkää pätkää vaan tehtiin 3-5 esteen pätkissä. Rimat oli 45-55 cm ja hyvin pysyi, vaikka käännökset oli tiukat. Olin alunperin suunnitellut 2-3 väliin sylkkärin ja 3-4 väliin jaakotuksen (ulkokautta kierrättäen) mutta sylkkäri ei ottanut toimiakseen, koska käänsin aina liian aikaisin ja Lyyti tuli hypyltä pois. Mä en millään malta odottaa sen hyppäävän, vaikka tiedän, että se kääntyy nimestä heti. Siis heti. Kokeiltiin sitten molempiin jaakotusta ja se toimi ihan älyttömän hyvin. Sanoin "mene", ohjaava käsi vei 2. hypyn yli mutta kroppa käänsi. Täytyy ruveta harrastamaan noita enemmänkin, kun ne tuntuu sopivan Lyytille niin hyvin. 5. esteellä tein whiskey-leikkauksen, joka onnistui suurimman osan kerroista. Kaikkia kuutta ekaa estettä ei saatu menemään yhteen syssyyn mutta pätkittäin kyllä.

 

Tässä vaiheessa pidettiin tauko ja toisella puoliajalla tehtiin loppuosaa - sunnuntain ohjeiden mukaan otettiin toinen lelu käyttöön, nimittäin se uusi lehmäkumi (asian harrastajat tietää kyllä ;-). Ja sehän vallan nostatti Lyytin lähes yhtä hyvään vireeseen kuin treenin alussa! Loppupätkästä tehtiin eka 6-10. 7-8 normaalisti valssilla, kasilla jaakotus, samoin kympin jälkeen. Ekalla kerralla toimi muuten hyvin paitsi välistävedossa Lyytin vauhti hiipui. Tokalla yrityksellä palkkasin heti ysin jälkeen ja se tuli jo paremmin. Kepit jätettiin väliin, kun ollaan niitä tehty kotona. Puomi oli ok, sitten 13 takaakiertona (päällejuoksu), 14 myös takaakiertona, valssi ja loppuun. Kerran Lyytin kiersi esteen 13 kokonaan, kun mulla oli unohtunut lelu käteen ja sehän aina irtoaa, kun lelukäsi lähtee eteenpäin.

 

Kyllä oli aivan eri koira, kun vielä 2 vko sitten. 15 minuutin treeniaika, monta epäonnistumista ja kaveri vaan jatkaa onnellisena. Ihanin asia tänään oli varmaan se, että Lyyti juoksi kahteen otteeseen mun kanssa hepulirundia. Ekan treenin jälkeen ja ihan ihan viimeisen jälkeen. Se ei oo _ikinä_ ennen tehnyt tota treenihallilla, kotipihalla vaan. Eli ilmeisesti se oli niin onnellinen ja vapautunut, että hölmöily maistui. Liikkis pieni <3