Tänään oli Sunnylla huippukiva päivä. Ensin osallistuttiin ATD:läisten pikkujoulukävelylle Haltialassa. Käveltiin Pitkäkosken majalle ja takaisin, majalla juotiin kuumaa mehua ja syötiin munkkeja. Sunnykin sai palan, kun odotti kiltisti ulkopuolella sen aikaa, kun hain syömiset. Mukana oli Sunnyn lisäksi kolme urosta ja kaksi narttua, joista toinen oli 13-vuotias parsoni ja toinen 8-kuinen valkkari, joten uskalsin antaa Sunnynkin olla vapaana. Zuli-pennun mielestä Sunny oli tosi mielenkiintoinen, mutta Sunnyn mielestä Zuli olisi saanut pysytellä kauempana ja osoitti mielipiteensä ärähtämällä lähikontaktitilanteissa. Zuli väisti aina heti (ja hetken päästä tuli uudestaan), joten isompia ongelmia ei tullut. Tosi mukavaa oli, kiitos vaan kaikille :)

Haltialasta paluumatkalla poikettiin Tuomarinkartanolla lappareiden vapaamuotoisissa treeneissä. Aloitettiin ruudulla, ja Sunny tarjosi ensin kaikki mahdolliset virheet: jäi ulkopuolelle, meni merkille ja jopa yritti nostaa reunanarua, jota ei ole ikinä ennen tehnyt. Luovutin sitten ja laitoin ruutuun namilätkän kahdesti. Näin juoksi sinne tosi hyvin kaukaakin. Sitten otin lätkän pois, lähetin vähän lähempää ja tadaa - tämän jälkeen meni joka kerran ruutuun asti ja aika keskellekin! Yleensä huudan pysähtymiskäskynä "hyvä" mutta kerran huusin "seiso", jolloin Sunny istui. Ihme ja kumma - nousi kuitenkin seisomaan kaukaa käskettynä pysyen silti ruudun sisällä. "Ylös"-käsky alkaa saada merkitystä! Tulipa taas hyvä muistutus, että ruutua pitäisi treenata paljon useammin ja systemaattisemmin, koska se on jo joskus mennyt ihan loistavasti. Tyhmää olisi rikkoa hyvä pohjatyö harjoituksen puutteeseen. Omana visiona tässä on se, että Sunny tulee ruutuun ja joko syö lätkältä namin tai sitten pysähtyy saadakseen multa namin. Jos toimisi näin, niin silloinhan siellä joskus voisi olla lätkä ja joskus ei. Sama toimi agilityn kontakteilla, saa nähdä, toimiiko ruudussa. Jos kuulostaa ihan älyttömältä, älähtäkää viisaammat ;)
 
Luoksetulon pysäytykset olivat tänään ihan huippuja. Pari kertaa heitin namin, sitten kaksi kertaa valeheitto, joista pysähtyi kuin seinään! Tosin tokalla kerralla heitin sille lelun mutta se rupesi etsimään maasta namia :D Aluksi ja lopuksi otettiin toki läpijuoksut. Ihanaa, kun Sunny ei ennakoi pysähtymisiä muuten kuin laukkaamalla korvat pystyssä!

Sitten vähän pidempi seuraamispätkä, joka oli aika siistiä. Myös paikallaankäännökset on alkaneet sujua. Liikkeestä istumisia on tehty kotona jonkin verran, nyt kokeiltiin ulkona. Annoin aika selviä vartaloapuja ja niillä pysähtyi hyvin istumaan. Vain yhden kerran jäi seisomaan. Sitten tein vielä muutaman "luoksetulosta maahanmenon" niin, että Sunny tuli hiekkakasalta mua kohti ja käskin maahan. Nämä ei menneet mitenkään mainittavasti :p Lopuksi vielä kakejen seiso-maahan-vaihtoa, jota on myös tehty kotona. Meni yhtä hyvin kuin kotona, jalat ei juurikaan liiku. Itse seison kyllä ihan edessä mutta en ohjaa namilla. Ainoa virhe on se, että Sunny kääntyy aavistuksen poikittain mun vasenta namitaskua kohti. Pitää varmaan ruveta palkkaamaan sitä vuorotellen kummastakin kädestä.

Tämän jälkeen ajettiin isotädilleni Hellille, jonka luona istuttiin pari tuntia. Illalla vielä ruokakupilla kakejen maahan-istu-vaihto pihalla 7,5 metristä. Ajatukseni on nostaa tämän tutun vaihdon välimatka n. 12 metriin ja samalla treenata voittajan vaihtoja pienellä välimatkalla, ja sitten jossain vaiheessa yhdistää nämä.

Lopuksi vielä katsaus illan säähän. Ei kun siis illan tunariin. Tiistaista lähtien ollaan treenattu muistaakseni noin neljä sessiota tunaria pihalla eikä Sunny ole kertaakaan tuonut väärää. Joillain kerroilla on kyllä maistanut väärää mutta tuonut silti oikean. Olen tehnyt, kuten Pekka Korri neuvoi eli jättänyt koiran 10 m päähän ja itse mennyt jarruttamaan + kehunut heti oikean ottamisesta. Ongelma näyttää olevan se, että Sunny ottaa ensimmäisen eteen tulevan suuhun. Jos se on oikea, tuo sen saman tien. Jos se on väärä, pudottaa sen ja etsii oikean (eikä maista muita vääriä). Tänään esimerkiksi teki näin kaksi kertaa, osui heti oikealle kaksi kertaa ja kerran haisteli kunnolla ennen kuin otti oman. Tämä on tietysti jo parempi tilanne kuin se, että toisi vääriä mutta kokeissahan väärään koskeminen on jo nolla. Eli se pitäisi saada ensin käyttämään nenää ja sitten vasta hampaita. Virettä vieläkin alemmaksi? Kaikki kapulat piiloon? Sata kapulaa kasaan?